Mathias Bredesen imponerte

Postet av Otra IL Orientering (Evje) den 17. Jun 2019

Mathias Bredesen med ny pers under Tyrvinglekene.

Mathias har hatt en fantastisk debutsesong så langt på friidrettens formel 1 distanse- nemlig 100m. Han ble oppdaget da håndball-laget hadde ressurstrening i vinter og begynte å satse sprint. Det startet imidlertid så dårlig som det kunne under innendørs sesongen. I sitt første løp i Grimstad gikk han ned for telling med strekk etter 30m og måtte bæres av banen. Det var bare å restituere seg og å begynne å forberede seg til sesongen utendørs.

Det begynte med 12,40 i Lyngdal den 18.mai, et ganske ordinært resultat på\ nasjonalt plan. Allerede i neste stevne skulle han imidlertid knalle til med 11,77sek og inn på 8. plass på Norgesstatistikken i sin aldersklasse. Han kvalifiserte seg også til UM for 16-åringer med dette løpet, men var 2/100sek fra kravet til JR NM som er for de opp til og med 19 år. I neste løp ble det 11.87sek i ufyselig vær, noe som holdt til 2.plass i KM senior for Agder.

Under Tyrvinglekene var målet å gå til en finale. Forsøket gikk allerede kl 09.40 på morgenen, noe som kan være en utfordring på sprint. Han viste seg å være godt skjerpet, konsentrerte seg om sin egen bane og egne arbeidsoppgaver og klinte til med en god start. Det holdt til 2.plass og 11,78sek. Det skulle vise seg å holde til finale og 5. beste tid i forsøket!

Foran finalen bedret forholdene seg og det blåste svak medvind. Det ble løpt fort i heatene i forkant. Finalistene ble ropt opp i hver sin bane og «eye of the tiger» ljomet ut over høyttaleranlegget. Nå var det klart for Mathias i bane 2. Stemningen var satt. Det var nå det gjaldt. Full konsentrasjon. En liten uoppmerksomhet i starten- og hele løpet ville være ødelagt. Alle de beste på årets statistikk var i løpet unntatt Aanund Tveitå, også han Otra IL, som røk utenfor finalen med noen tusendeler med sine 11,83. Mathias var nervøs, men ville han bruke nervøsiteten som positiv energi? Det var første gang han møtte Norgeseliten. Mange inntrykk skulle fordøyes. Svaret ville vi få svart på hvitt om noen sekunder. Utøverne gikk i blokkene. Det ble helt stille på stadion. Innta plassene – klar - Skuddet gikk! Mathias fikk ikke den kjempestarten han hadde i forsøket. Han reiste seg litt for fort i oppreist stilling på de første 2-3 stegene. Det er små marginer. Når man har gjort en liten feil er det lett å begynne å stresse. Da går det ikke fort! Men Mathias kjørte på og lot seg ikke affisere. Han jobbet seg opp i en toppfart han aldri har hatt før. Det ble 7. plass og ny kjemperekord på 11,65 sek. Dermed var han også kvalifisert for JR NM!

Nå går han inn i en treningsperiode med tanke på JR NM 23. -25.aug i Sigdal og UM 6.-8.sep på Jessheim. En finale i UM vil være hovedmålet, men det viser seg at alt er mulig for Mathias. Mer rutine på dette nivået vil også hjelpe. Otra IL gratulerer årets sprintkomet så langt i 16-års klassen i Norge!