NM-sølv til Aanund Tveitå under JR NM i Sigdal i helgen

Postet av Olav Magne Tveitå den 26. Aug 2019

Kulekonkurransen var i forkant av mesterskapet av det åpne slaget. Øvelsen hadde i løpet av sesongen vært dominert av ubeseirede Mathias Reksten Dale fra Breimsbygda som hadde en pers med 6kg kule på 15,01m. Men etter han var det 7-8 utøvere med realistiske muligheter til å kjempe om medaljene. I kvalifiseringen på lørdag klarte Aanund kvalifiseringskravet til finalen med minst mulig margin. Kravet var 13m og han klarte 13.01m. Dette var første gangen han støtte med 6kg kule som er kulevekten som benyttes for juniorer. Han plasserte seg som nr 8, men med de andre utøverne ganske tett foran seg. Han visste også at han hadde en del å rette på teknisk fra denne kvalifiseringen

Aanund bestemte seg for å prøve å knalle til allerede i den første omgangen for å legge et press på konkurrentene.  Han var i angrepsposisjon og hadde ikke noe å forsvare. Han måtte legge inn mye innsats og da kan ofte dette gå på bekostning av teknikken. Han hadde litt flaks og taktikken lyktes. Aanund tok ledelsen med et kjempestøt i 1. omgang med 14,41m. Steffen Melheim fra Olden fikk opp 14,38m og duellen var i gang. Så økte  Aanund ledelsen til 14,98m i 2. omgang. Steffen svarte direkte og gikk opp til 15.02 i sin 2. omgang. I den 4. omgangen overtok Aanund ledelsen med et kast på 15.05m. Steffen økte igjen i den 5. omgangen med 15,37m og sikret gullet. Aanund mobiliserte alt i den siste omgangen, men det holdt ikke. Fyringen ble i meste laget og han ble liggende på gresset i mange minutter etterpå da han holdt på å svime av. Det var oppsiktsvekkende at alle de 3 på pallen var i 16-års klassen. Juniorklassen i Norge er jo opp til og med 19-åringer. Forhåndsfavoritten Mathias Reksten Dale fra Breimsbygda sikret bronsen med et støt på 14,58m.

Aanund og Steffen har til felles at ingen av dem har kule som hovedøvelse. Aanund er primært mangekjemper og Steffen er verdens beste diskoskaster i 16-års klassen med en pers på over 60m. De hadde de to lengste kastene i Norge i år i juniorklassen.